maanantai 23. kesäkuuta 2014

Ranua päivä 2

mÄ nukuin tosi huonosti koko yön... johtuiko " uudesta " pedistä vai siitä että jännitin tätä päivää???
no heräsin ja nousin seitsemältä ja touhusin siinä puoli tuntia jotain ja herätin lapset puoli kahdeksan... olivat väsyneitä ja eivät olisi jaksanut nousta... no piti mennä aamupalalle eläintarhan ravintolaan.
siellä oli normaali hotelli aamupala... pekonia, paistettua kananmunaa, nakkeja, groisanttia, sämpylää, paahtoleipää jota voi paahtaa, hilloa ( vaikka paahtoleivän päälle ) salaattia, lohta, kinkkua, meetvurstia, kurkkua.... yms. muroja erillaisia, maustamaton jugurttia, marjoja, puuroa ja yms. herkkua.
 
söimme aamupalan vatsat täyteen. ja poikkesimme infossa kysymässä ohjeita kesäkelkkaradalle. ja minua vaivas yksi asia :)
hienosti meitä neuvottiin mistä löytää kesäkelkkaradan.
Ja sitten kysyin että mikä se sellainen on että olis mahdollista päästä hoitaa aamulla ennen kuin tarha avataan jääkarhuja?
Joo sellaine palvelu meillä kyllä on. 45min. hoitajan kanssa aamupalaa antamaan jääkarhuille. no häkin "seinä" on välissä mutta olisimme kumminkin tosi lähellä jääkarhuja. Minä varasin meille sitten keskiviikko aamuksi sen :)
 
lähdimme ajelee klo 8.52 kohti Rovaniemeä! ja sinnehän on matkaa.
ajoimme ensin tiedekeskus pilkeeseen. olihan meillä navigaattori,  mutta kyllä kylttien ohjeillakin pääsi paikan päälle tosi hyvin.
 
pilke tutustuttaa pohjoisiin metsiin kakkien aistien avulla. siellä oli hauskaa. paras on se " metsä" :)
oli " pimeä" käytävä jossa oli puun runkoja kankaasta tehty. kankaat roikkui katosta ja käytävä pimeni keskikohtaa kohden. kun kävelee käytävää niin tulee hämäräää ja linnun laulua alkaa kuulumaan, sitten kun tulee pimeimpään kohtaan niin ensin tulee hiljaista ja sitten korppi lentää ja alkaa huutamaan. Minä tietty säikähdin sitä ja aloin kiljuu :) ja iidalotta kiljui sitä kun mä kiljuin. Ja viljami ihmetteli mitä me huudetaan.
siellä oli kivoja että tylsiä juttuja, mutta pääasiassa siellä oli kivaa!
sitten me mentiin naapurissa sijaitsevaan arkikum - tiedekeskus ja lapin maakuntamuseo:
tutustu pohjoiseen hauskan löytöretkikartan avulla!
siellä oli mahtavaa! Siellä sai tutustua arktiseen keskukseen, miten revontulet syntyvät.
sitten oli lapsin maakuntamuseo ja siellä oli pienoismalleja, saamelaisista se oli mahtava näyttely.
 
sieltä lähdimme kohti kesäkelkkarataa joka oli suljettu kun oli " vähän " sateista ja kuulemma sateella ei toimi jarrut. Täytyy toivoa että se paikka olisi huomenna auki eli ei huomenna sadetta.
itse en kyllä osaa sanoa uskallanko mennä sitä, kun viime vuonna mentiin rukalla ja mua jännitti niin paljon että pidin jarrua liiankin kovaa päällä että pysähdyimme että jouduimme potkimaan jaloilla ja työntämään käsillä kelkkaan vauhtia.
 
no siitä sitten ajoimme santaparkkiin ja sieltä mulla on muutama känny kuva tossa lopussa.
se oli ihan huippupaikka. Muistan että siskoni on käynyt joskus varmaan 16vuotta sitten siellä ja ei tykännyt paikasta. mutta ehkä paikka on uusiutunut ja tullut uutta mutta se oli kiva. jos aikaa olisi niin haluaisin mennä sinne vielä huomennakin. Samalla lipulla pääse kaksi peräkkäistä päivää.
kävelimme kiven sisälle... ensin alamäkeä jossa oli lipunmyynti ja takitkin voi jättää sinne ja käytiin vessassa.
 
kävelimme vielä alamäkeä ja sitten pääsimme sinne. ensin kävelimme ja ihmettelimme mitä kaikkea siellä on!!
junaan memimme ensin joka kiersi ympyrää.... ensin oli talvimaa, jossa oli eläimiä, sitten oli lapinmaata ja siellä oli lapsinkansan mies kodassa kylpemässä. se oli kiva ;)
sitten tulimme lumiukkojen maahan,ja sitten tonttujen verstaaseen ja tonttujen musiikkipajaan josta ei löytynyt viulun soittajaa?
 
junasta  päästyämme tonttu siinä tuli meiltä kysyy että tullaanko tonttukouluun ja kysyin viljamilta meneekö tonttukouluun ja hän ujona ettei halua, eikä iidalottakaan halua mennä viljamin kanssa. kysyin tontulta että kerkeekö tulee myöhemmin jos me mietitään.
 
sitten kävimme jääprinsessan luona... hur hur siellä oli -8 astetta pakkasta. Muutama kännykuva löytyy. se oli kaunista . siellä oli jääveistoksia. mutta kylmä.
 
ainut miinus oli se tavaroiden määrä joka puolella jota kaupattiin... ja olihan vielä toinen kun kaikki maksoi ihan hurjasti. esim. puolen litran limsa pullo maksoi 3.50€ huh huh!!!
käytiin myös askartelees puiset tontun päät. ne olisi saanut ottaa mukaan tai jättää tänne ja me jätimme sinne ne.
 
pipariverstaassa oltiin myös, sellainen ison piparin sai koristella ja syödä. lapset sellaiset teki. yksi pipari maksoi 2.50€.
 
angry birds leikkipuisto löytyi myös jossa viljami viihtyi.
junassa kävimme yhteensä neljä kertaa.
 
söimme siellä paninit. no eka kerta kun sellaisen söin ja no maistui se ihan hyvälle....
 
katsoimme siellä yhden esityksen jossa tontut esiintyivät.
 
muuten kävimme myös siellä tonttukoulussa. se oli kiva kokemus. toinen niistä tontuista no se professori oli ihan huippu ja ylipirteä tonttu. toinen käänsi professorin puheet aina englanniksi koska koulussa oli myös englanninkielisiå oppilaita :)
 
tonttujen opiskelu kestää 99 vuotta ja nämä tontut kiteytti meille tämän ajan 25 minuuttiin :)
opimme viisi asiaa tonttukoulusta.
1. kiltteys on tosi tärkeää
2. kuinka hiipiä ( muista ensin rentouttaa itsesi ravistella itsesi )
3. miten kurkata ikkunasta ettei kukaan näe sinua
4. salakieli ja niiden tuoma taikuus
5. maailman kielet ja maailman kartta.
ja nähtiin me missä kaikissa paikoissa tontuilla on paketteiden säilytys paikkoja.
 
 
sitten me lähdettiin autolle ja ajoimme joulupukin kammariin joka sijaitsi tästä paikasta noin kolmen kilsan päässä. se oli ihan tien vieressä!
 
mentiin ekaan mahdolliseen rakennukseen ja ovesta sisään. tapasimme siellä joulupukin ja lapset juttelivat hänelle... no piti minunkin jutella kun viljami ainakin meni melkein sanattomaksi.
joulupukki kysyikin viljamilta että oletko noin hiljainen kotonakin? :)
meistä otettiin kuva pukin kanssa ja ostimme sen sitten itselle.
Muistoksi kiva juttu :)
ja kysyimme siinä sitten mistä saa sen paketin joka kuuuluu tähän kesäpassiin?
okein... se löytyy tuolta toisesta rakennuksesta.
 
tähän haluan kertoa että porukkaa ei ollut lainkaan niin paljon kuin olisin kuvitellut. suurin osa oli kyllä ulkomaalaisia :)
 
käveltiin sitten sinne toiseen rakennukseen ja löysimme sieltä tonttuja ja kysyimme heiltä mistä löytyy tämä että saadaan se paketti... kävelkää tuota käytävää pitkin niin siellä tulee tonttu joka neuvoo teitä.
 
käytiin pukin luona ja kun lähdimme Viljami sai paperin käteen. ja sitten tonttu näytti kuvat meille ja heillä oli myös video siitä joulupukin tapaamisesta. se oli huippu!!!
no videon pitää kyllä ladata netistä, mutta otimme sen sitten ja siihen kuului myös kolme kuvaa lapsista ja joulupukista.
 
memimme siitä sitten jätskille ja lähdimme ajelee kohti ranuaa...  emme taida enää jaksa mennä eläintarhaan ( vaikka aikaisemmin aamupäivällä niin ajattelimme )
 
viljami nukahti heti kun lähdimme liikkeelle ja nukkui koko matkan. iidalotta nukahti kohti ja muakin väsytti aika lailla mutta juttelin hetken hannun kaa puhelimessa ja loput matkaa iidalotan kanssa kun hän heräs.
 
teimme broilerikastiketta ja keitettyjä perunoita, katselimme telkkaria ja lapset leikki.
 
minä sain kirjoitettua tämän päivän blogiin... ja en muuten tarkista virheitä kun en enää jaksa :)
klo on 23.31 ja olemme kaikki hereillä.
miten ihmeessä mä jaksan ensi maanantai yöllä lähteä töihin :)
s
 
 
 
 
 
 
 
jätskilä lopuksi siellä joulupukin kamarin yhdessä kahvilassa
tonttua ei saa napata
santaprarkin angry birds puisto
santaparkissa keskusta
tonttukoulun diblomi !!!
jäägalleriassa

1 kommentti:

  1. No olipas siinä reissua! Varmasti oli kivaa ja hienoa! Kukahan siskoista siel joulupukin maas on joskus 16v sit käynyt...?? En ainakaan minä.
    No huomenna on varmasti jännempää kun saatte ruokkia niitä jääkarhuja. Eikun tänäänkö olittekin siellä?

    VastaaPoista